Vanliga frågor och svar

cropped-EU-flaggaEuropeiskajordbruksfondenfärg.jpgHär publicerar vi frågor och svar som vi tror att många är intresserade av att läsa. Scrolla ner till de frågor som intresserar dig. Hör gärna av dig i du har fler frågor som du tycker borde finnas här.

Fråga 1. Varför är det bra att ha fiber?
Det finns flera anledningar att satsa på fiber. Här är några av de viktigaste argumenten:

 • Du kan tjäna på det
  Har du fast telefoni, TV-kanaler från till exempel Viasat och internet via ADSL idag? Då kan dina månadskostnader bli flera hundralappar lägre med fiber. Kopplar du en dator eller liknande (AppleTV, GoogleTV) till TVn behöver du kanske inte så många kanaler utan det kan räcka med en on-demand tjänst för TV och film, såsom  t ex Viaplay eller Netflix.
 • För fastighetens skull
  Fiber till din fastighet kan vara avgörande för att du ska kunna sälja den till ett bra pris den dagen det blir aktuellt. Investeringen går att lägga in i bottenlånet på ditt huslån om du har utrymme för det. På lång sikt, när andra fastigheter på marknaden har fiber blir det lite som att försöka sälja huset utan indragen el. Den yngre generationen efterfrågar fiber.
 • Bättre kapacitet
  Fiber ger dig högre kapacitet med snabbare svarstider och stabilare signal. Den kapaciteten kan du ha glädje av i form av strömmad högupplöst film, online-spel, högupplösta videosamtal med barnbarnen och så vidare.
 • Bättre kapacitet i morgon
  Nu lanseras de första TV-apparaterna med ultra-HD eller 4k, 4 gånger högre upplösning än HD. En av de ledande tjänsteleverantörerna för strömmad film över internet ”Netflix” menar att de kommer att tillhandahålla denna kvalitet inom ett par år. Detta kommer att kräva en uppkoppling med hög hastighet, minst 100Mbit/s och det kan du bara få med fiber. Marksänd TV, t.ex. Boxer, kommer inte att kunna sända denna kvalitet till följd av begränsningar i bandbredden.
 • Framtidssäker hastighet
  Fiber kan byggas ut till oerhörda hastigheter. Det som begränsar idag är inte själva fibern utan den teknik som sitter centralt, vilken relativt enkelt kan uppgraderas. Telia kan redan idag erbjuda upp till 1000 Mbit. Världens snabbaste internet, på 2000 Mbit, byggs nu i Japan och är fiberbaserad. Den fiberkabel vi vill gräva ner är alltså framtidssäker på motsvarande sätt som det var att dra in el och telefoni på sin tid. Det ser inte ut att finnas några alternativa tekniker vid horisonten för dem som vill ha snabb stabil uppkoppling och fria datamängder.
 • Framtidssäkert om kopparn försvinner
  Om du har telefoni och internet via kopparkabel idag kan det vara osäkert för dig? På lång sikt har samhället tydligt uttalat att kopparn ska bort och ersättas med fiber samt mobila tekniker. Kopparledningarna kommer alltså på längre sikt att försvinna. Vi som bor på landsbygden riskerar då stå med bara dyr mobil teknik till vårt förfogande om vi inte tar saken i egna händer och bygger ett fibernät. Att inte göra det skulle kraftigt hämma landsbygdens attraktionskraft.
 • Bättre än 4G
  Kan 4G vara lösningen för ditt behov av data? Sanningen är att 4G är en bra teknik för de som har täckning, MEN 4G är dyrt för producenten (mastägaren) och därmed även för oss konsumenter. Därför kommer vi troligen aldrig att få se 4G-abonnemang med fri datamängd. Trängseln i nätet kommer att öka och göra kapaciteten i 4G sämre. Ni som inte har 4G-täckning idag kan heller inte räkna med att få det om vi inte bygger ett fibernät eftersom 4G-master kräver fiberanslutning.
 • Att lita på när åskan går
  Har du blivit av med modem, router eller telefon när åskan gått? Till skillnad från koppar så leder inte glasfiber ström, vilket gör att din utrustning är betydligt bättre skyddad mot åsknedslag.
 • För bygdens skull
  Vi har glädjen att få bo i en levande landsbygd och det vill vi fortsätta göra. Många av de som är med på fibersatsningen talar om vikten av fiber för att behålla bygdens attraktionskraft.
 • För att det är billigare nu
  Lugnåsbergets fiberförening kommer att få stöd för delar av investeringen som fibernätet innebär. Det innebär att investeringen blir betydligt billigare nu än den hade blivit utan stöd. För den fastighetsägare som vill ansluta sig i ett senare skede blir kostnaden ännu högre eftersom vi då varken kan räkna hem stödpengar för denna fastighet eller planera nätet därefter.

Fråga 2: Varför måste vi bygga vårt fibernät själva?
Staten har satt som mål att 90% av landet ska ha tillgång till 100 Mbit/s bredband år 2020. Vi tillhör de 10% som inte beräknas få detta levererat av vare sig stat, kommun eller kommersiella aktörer. Vi tycker naturligtvis inte att det är rättvist, men oavsett vad vi tycker är det ett faktum att ingen är intresserad av att bygga nätet åt oss. Även vi på landsbygden vill hänga med i den digitala utvecklingen, som också är en väsentlig del av samhällsutvecklingen, därför ordnar vi detta själva. Vi vill fortsätta vara en attraktiv och levande landsbygd.

Fråga 3: Vad kostar det att vara med?
Hela projektet, det vill säga att bygga fiber till Lugnåsberget och till Trankärr, kommer att kosta cirka 5,6 miljoner kronor. Kostnaden för att bli delägare i fibernätet och därmed få fiber dragit till sin fastighet är totalt 30 000 kronor. Kostnaden är uppdelad på 25 000 kronor i medlemsinsats och 5000 kronor i anslutningsavgift. Medlemsavgiften till föreningen är 200 kronor per år.

Fråga 4: Vad kostar det när fibernätet är färdigt?
Lugnåsbergets ekonomiska förening har valt Zitius som kommunikationsoperatör. Via dem kan du välja vilka tjänster och vilket utbud du vill använda. Därmed styr du också över vad det kostar dig. Du kan läsa mer på zitius.se/qmarket eller på zitius.se.
Medlemsavgiften till föreningen är 200 kronor per år och byanätsavgiften tillkommer med mellan 50 och 100 kronor per månad och medlem.

Fråga 5: Kan jag välja vilken kommunikationsoperatör som helst sedan? Kan jag till exempel välja Boxer eller Viasat?
Ja, eftersom vi har slutit avtal med Zitius har vi Sveriges bredaste tjänsteutbud. Du är fri att välja det som passar dig bäst. Läs mer här.

Fråga 6: Vem gräver vårt nät och varför just de?
Det är företaget Wikstrands i Götene som har totalentreprenad på fiberprojektet. De lämnade det bästa anbudet, både vad gäller pris, innehåll och kvalitet.

Fråga 7: När beräknas nätet vara färdigbyggt?
Wikstrands började bygga/gräva i oktober 2016 och räknar med en byggtid på ett år.